Turnaj Kooperativa Plzeň 14.3.-15.3.2015 - 1. místo

16.03.2015 20:52

Turnaj, který se stal bez jakýchkoli diskuzí předčasným vyvrcholením letošní sezóny, začal v sobotu v 9:15 hodin srazem našich hráčů na zimním sadionu Kooperativa-aréna. Naštěstí se nikdo z nominovaných hráčů neomluvil a tak jsme se v kabině sešli v plné síle. Po rozcvičce následovala krátká předturnajová porada hráčů s trenérem a pak už hráči, plni odhodlání zvítězit, nastoupili k prvnímu, hned na začátek obtížnému zápasu, a to proti Slávii Praha. I přesto, že náš tým v očích ostatních mužstev působil jako outsider a neměl pro soupeře znamenat obtížného protivníka, ihned po skončení zápasu se toto mínění v očích soupeřů naprosto otočilo. Nutno dodat, že náš tým přijel do Plzně po dlouhé době v nejsilnějším možném složení a doměnka našich soupeřů o podprůměrných medvíďatech vycházela z několika předcházejících turnajů, kde malá medvíďata i vzhledem k okolnostem souběžně hraných turnajů 2 a 3 tříd , či absencí našich nejlepších hráčů nepůsobila soupeřům vážnější problémy.

Zápas se Slávii Praha začal pro naše barvy nejlépe jak mohl. Hráči od prvního vhazování do zápasu vlétli jako uragán a objektivní obavy trenérů o našich mizerných a ospalých začátcích vzaly hned při druhém střídání za své. Po faulu na jednoho z našich hráčů nařídil rozhodčí trestné střílení. Rychlá rada trenéra zabrala a skóre se naklonilo v náš prospěch. 1:0 :-) Rychlý gól naše povzbudil a naopak Slávii poměrně vyvedl z tempa. Silově jsem se sice se Slávisty měřit nemohli, ale rozhodující byla bojovnost a vůle zvítězit. Proto se našemu týmu podařilo do konce první třetiny náskok navýšit a tak jsme měli poměrně slibný základ do další třetiny. Slávia v ní sice evidentně přidala, ovšem její útoky narážely na parádní, bojovou a obětavou hru medvíďat, podpořenou bezchybným výkonem golmana, a tak jediným střelcem Slávie se stal hráč, jenž byl faulován a následně proměnil trestné střílení. To nás ovšem nemuselo mrzet, jelikož skóre se na naší straně stále narůstalo a tak při závěrečné siréně ukazoval počet vstřelených branek do sítě Slávie číslici 7. Naše mužstvo po třetinách 2:0, 3:1 a 2:0 zcela zaslouženě zvítězilo a připsalo si první dva cenné body do skupinové tabulky.

K druhému zápasu nastoupilo mužstvo plné síly s vědomím, že se sice jedná o silného protivníka, ovšem o tom, že by naši hráči Kometu Brno nebyli schopni porazit nemohla být ani řeč. Druhý zápas byl stejně jako první plný krásných akcí, bojovného ducha a parádní hry obou celků. Medvíďata proti Kometě bojovala a zaslouženě s jejími hráči držela krok. Po první třetině, kdy skóre ukazovalo nerozhodný stav 3:3 přišla zřejmě rozhodující fáze utkání. Kometě se podařilo 3x skórovat a medvíďata tak poprvé od začátku turnaje prohrála třetinu. V poslední třetině se trenér za stavu 8:5 pro Kometu rozhodl k nečekané herní variantě – odvolání brankáře, která vyvedla z míry jak hráče, trenéry, rozhodčí, tak samotné fanoušky Komety Brno. Sílu našeho mužstva a chuť po vítězství pak podtrhly dva uznané a jeden neuznaný gól v síti Komety v průběhu poslední minuty zápasu. Bohužel mužstvu se již nepodařilo vyrovnat a tak jsme druhý zápas nejtěsnějším možným výsledkem 7:8 prohráli. Ale rozhodně se nebylo za co stydět. Každý hráč v utkání hrál naplno a odvedl to nejlepší, co v něm bylo.

Poslední zápas ve skupině, jenž měl rozhodnout o celkovém pořadí, sehrálo naše mužstvo s hráči Příbrami. Přibram si do posledního zápasu přinášela nula bodů a tak bylo jasné, že pokud naše medvíďta zvítězí, půjdou k závěrečnému zápasu prvního hracího dne z druhé příčky, jenž by nám zajišťovala soupeře z druhé poloviny tabulky skupiny D.

Předpoklady a očekávání samotných hráčů, trenérů a fanoušků našeho mužstva se začala naplňovat hned od prvních minut zápasu. Mužstvo opět šlapalo na plný plyn a po třetinách 2:0, 4:0, a 7:2 zaslouženě zvítězilo 13:2 a obsadilo v tabulce skupiny C druhé a zcela zasloužené postupové místo.

Závěrečný a zároveň rozhodující zápas prvního hracího dne nám vzhledem k předchozím výsledkům postavil do cesty soupeře z Letňan. Mužstvo po krátké předzápasové poradě s trenéry nemělo jiný cíl než vítězství, které nám do dalšího dne zajistí boj o cenné kovy. Zápas se od prvního vhazování vedl v naprosté dominanci malých medvíďat a s přibývajícím časem bylo více než zřejmé , že pokud nedojde k neočekávaným fatálním zkratům našich hráčů, či nedojde ke zranění, nebude o postupujícím do čtvrtfinále turnaje pochyb. Během zápasu se sice drobné trhliny, které by mohli, ještě zápas zdramatizovat, objevili a ze zápasu vinou zranění a bolesti břicha nuceně dva hráči druhé pětky odstoupili. Převaha našeho mužstva byla ovšem jednoznačná, a tak jsme se po třetinách 5:2, 2:0 a 4:2 radovali z celkového výtězství 11:4 a postupu do čtvrfinále turnaje. Po skončení prvního hracího dne byl ještě poupraven, vinou chybně zadaných výsledků do tabulky postupujících týmů, náš čtvrtfinálový soupeř. Pořadatel totiž nezapočítal mužstvu Černošic 2 body ze základní skupiny a tak původně určený soupeř medvíďat Slávia Praha, jenž byl ve čtvrtfinálové tabulce 5tý, se o jedno místo propadl a na naše, původně 4té místo, se dostaly právě Černošice. Vzhledem k tomu, že Beroun byl v tu chvíli na 5tém místě a Černošice na čtvrtém, bylo jasné, že našim čtvrfinálovým soupeřem budou hráči Černošic. Musím ještě poděkovat všem hráčům, kteří se účastnili dovednostních soutěží a hlavně jejich rodičům za trpělivost vzhledem k časové náročnosti všech soutěží. Sice jsme v žádné soutěži neobsadili první místo, ale myslím, že to nikoho nemrzelo a odjížděli jsme domů spokojeni a plni očekávání následujícího dne.

Druhý den jsme se všichni opět sešli v kabině. Píši záměrně všichni, protože oslabení týmu, které by následovalo při eventuelní absencí našich dvou hráčů, kteří byli nuceni ze zdravotních důvodů odstoupit ze zápasu s Letci z Letňan by bylo pro další vývoj v turnaji více, než fatální. Naštěstí byli všichni hráči našeho mužstva k zápasu připraveni a tak se mužstvo mohlo plně koncentrovat a soustředit na čtvrtfinálový souboj proti týmu Černošic. Krátká porada před zápasem a rady trenéra rozhodně padli na úrodnou půdu a tak, jak náš tým z ledu předešlý den odcházel,tak na něj zase vstoupil. Mužstvo po krátkém rozbruslení na soupeře vlétlo a síla medvíďat se projevila ihned po vhazování. Parádní začátek avizoval jak bude vypadat celý zápas. Naši během uvodních 12 minut Černošice k téměř ničemu nepustili, hráči bruslili, nabízeli se, přihrávali si a do puntíku plnili pokyny trenéra. Stav ukazatele skóre tak po první třetině ukazoval na naší straně číslici 5 a na straně Černošic číslici 1. Druhá a třetí třetina se vedla ve stejném duchu jako ta první. Medvíďata bojovala , utočníci stříleli jak u Verdunu, Mates chytal jak Dominátor v nejlepších letech, obránci bránili utočníky soupeře jak rusáci Stalingrad a tak jsem se po závěrečné třetině mohli radovat z vysoké čtvrtfinálové výhry 10:2. :-) Po tomto krásném vítězství a jednoznačném postupu do semifinále turnaje jsme se už těšili na následujícího soupeře.

V souběžně hraném utkání na vedlejší ploše zimního stadionu o svém postupu mezi nejlepší čtyři účastníky turnaje, půl minuty před koncem rozhodl útočník Slávie Praha o výhře nad Kometou Brno v poměru 4:3. Bylo tedy jasné, že semifinálové dvojce utvoří Vitkovice – Slávia Praha a HC Berounští Medvědi – Vlci Jablonec.

Všichni hráči měli již v této fázi turnaje více než splněno, ale když už jsme se dostali tak daleko, proč bychom se nedostali ještě dál :-).

Při vší úctě k soupeřům z vedlejší části pavouka, byl jako semifinálový soupeř Jablonec tím nejpřijatelnějším soupeřem v boji o finále. Výsledky Jablonce sice byly jednoznačné a tým, jenž na turnaji neprohrál cestou do semifinále ani jeden zápas, patřil jistě k těm silnějším účastníkům turnaje, ale stále hratelným, což naši hráči v předešlých utkáních, především v zápase se Slávií a Kometou potvrdili.

Zápas, jenž měl rozhodnout o tom, zda se naše mužstvo podívá do finále, začal naprosto podle přání trenéra, hráčů i samotných fanoušků. V zápase se mužstvo opět vybičovalo k maximálnímu výkonu a zápas rozhodlo během prvních dvanácti minut. Trefili se postupně hráči všech pětek a tak jsme během třetiny nastříleli soupeři 5 branek. Ve druhé části se tempo hry trochu uklidnilo a po dlouhé době mužstvo na turnaji prohrálo třetinu v poměru 2:3. Nic se ovšem nedělo a v závěrečné třetině se medvíďatům ještě podařilo skóre navýšit, a tak jsme se po výhře 10:3 nad Vlky z Jablonce mohli naprosto zaslouženě radovat z postupu do finále Kooperativa Turnaje. Radost, kterou v tu chvíli zažívali všichni zúčasnění byla nepopsatelná.

V druhém semifinále Slavia porazila Vítkovice a tak bylo o finalistech jasno. Podruhé během dvou dnů nás čekal soupeř z nejsilnějších, a to Slávia Praha.

Napětí před zápasem bylo neskutečné a atmosféra samotná se snad ani popsat nedá.

Krátká porada, jenž proběhla za zavřenými dveřmi a měla hráče motivovat a správně nažhavit pokračovala na lavici u ledové plochy v době rolbování. Pak se již jen připravilo hřiště a.... vhazování a začátek nádherného zápasu. Od prvních minut bylo více než zřejmé, že se ve finále potkala opravdu nejlépe připravená a nejvyspělejší mužstva, která se na turnaj přihlásila. Akce střídala akci, hráči odváděli všechno tak jak měli a v průběhu zápasu v sobě nacházeli poslední zbytky sil. Sice šla medvíďata během první třetiny do vedení 1:0 ovšem Slávia Praha stačila vyrovnat a následně se jí podařilo přidat druhý gól a první třetinu vyhrát v poměru 1:2. Hráči medvíďat za stálého povzbuzování fanoušků, burcování trenéra a s vidinou zlaté medaile ovšem nic nevzdávali a i za velmi nepříjemného stavu 3:1 ze sebe vydávali to nejlepší, co v nich je. Po ledě obě mužstva doslova létala, což následně po skončení utkání ocenili i nezaujatí diváci na tribunách. A tak se krok po kroku dostavilo zasloužené vyrovnání na 3:3 a dokonce se medvíďata v zápase podruhé ujala vedení 4:3. Sice ne na dlouho, ale už jen ta samotná vzpruha, kdy se hráči dokazali za nepříznivého stavu zvednout a neustoupit ze svého cíle turnaj vyhrát, byla příslibem do závěrečné třetiny. Posledních dvanáct minut zápasu bylo opravdu nádherným vyvrcholením celého turnaje. Atmosféra a nasazení v zápase bylo neopakovatelné a nezapomenutelné, obzvláště po té, kdy se mužstvo dostalo během třetiny do těsného vedení. Hráči obou týmů ze sebe vydávali opravdu vše a svou, velmi podstatnou, roli sehrála i bravurní taktika našeho trenéra :-) kdy lehce zamíchal se sestavou a proházel některé hráče. Skvěle nás také podržel, jako po celý turnaj, náš brankář, a to nejenom při hře, ale i při samostatných nájezdech... Časomíra ukazovala minutu do konce, Slávia sice tlačila, zvýšila obrátky na své maximum, ale do vyložené šance se nedostala a tak 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 :-) :-) a nefalšovaná a zasloužená radost mohla vypuknout. Hoši děkujem, potlesk z poměrně zaplněných tribun, zlatá medaile na krku našich hráčů a pohár určený pro vítěze, byl sladkou odměnou všem našim hráčům a trenérům.

Dovolte mi, abych za nás za všechny, po tak fantastickém úspěchu, ještě jednou poděkoval za perfektně odvedenou práci jak hráčům tak našemu trenérovi. Takže díky za parádní víkend se zlatou tečkou. :-)

RCH.

Pořadí: 1. HC Berounští Medvědi 2. HC Slávia Praha 3. HC Vítkovice 4. Vlci Jablonec 5. HC Kometa Brno 6. HC Lvi ČB 7. HC Meteor Třemošná 8. SK Černošice 9. SK Kadaň 10. Motor ČB 11. HC Klatovy 12. HC Letci Letňany "A" 13. HC Letci Letňany "B" 14. HC Příbram 15. HC Slovan Louny 16. HC Petržalka 2010